De wereld komt nog bij van een van de grootste cyberaanvallen ooit. In één dag heeft de ransomware genaamd WannaCry 230.000 computers versleuteld in 150 verschillende landen. Hiermee zet de aanvaller eigenlijk een slot op je bestanden, waarbij je pas na betaling de sleutel zou moeten krijgen om ze weer te kunnen openen. Het is een lucratieve business. Ingeschat wordt dat een slordige 1 miljard dollar bij elkaar is gegijzeld in 2016.[1] Met regelmaat zien we dat organisaties worden getroffen door dit soort aanvallen. De vraag is dan ook niet óf, maar wanneer de volgende grote aanval zal plaatsvinden. Daar gaan we natuurlijk niet op wachten. Welke stappen kun je nu nemen om besmetting te voorkomen of om de impact van ransomware te verminderen?

Mocht je ondanks bovenstaande stappen nu toch het vermoeden hebben dat je besmet bent geraakt, dan is het belangrijk om direct goed te handelen. Deze stappen helpen je daarbij:

Voorkomen is dus veruit beter dan genezen. Ransomware raakt namelijk het hart van je bedrijf. Een goede verdediging helpt je dus om dat hart te beschermen en je doelen te bereiken!

Patriek Nouwen – Cuccibu

[1] https://www.emerce.nl/nieuws/ransomware-2016-slordige-1-miljard-dollar-elkaar-gegijzeld